Fabel of feit? | Van koolhydraten word je dik!

Ik hoor het nog regelmatig in de wandelgangen voorbij komen. Stiekem lijken ook heel veel mensen hiervan overtuigd te zijn. Maar wat is het nu écht? Word je van koolhydraten nou echt dik? Kun je beter stoppen met ze te eten ? Vandaag kom je erachter!

Er heerst een soort ‘hype’ omtrent koolhydraten. Je ziet veel verschillende diëten voorbij komen waarbij het niet eten ervan centraal staat. De meest bekende is het “koolhydraatarm dieet” waarbij er meerdere varianten zijn. Eén van die varianten is het ketogeen dieet.

Koolhydraatarm dieet
Een koolhydraatarm dieet zal voornamelijk uit de inname van vetten bestaan. Vetten vervangen in dit dieet dus de koolhydraten. Voor sommige mensen met een bepaalde ziekte (bijvoorbeeld Diabetes Mellitus type 2) zou koolhydraatarm eten een gunstig gezondheidseffect hebben. Dit komt vooral doordat met een koolhydraatarm dieet kan worden voorkomen dat er een aanzienlijke stijging in de bloedsuikerspiegel zal plaatsvinden.

Zijn koolhydraten écht zo slecht?
Het feit dat koolhydraatarm eten voor sommige mensen een positief gezondheidseffect kan hebben, wil niet zeggen dat koolhydraten slecht zijn. Mensen zullen, mét of zonder koolhydraten, afvallen wanneer ze minder binnenkrijgen dan hun energiebehoefte.

Wat is een koolhydraat dan?
Een andere naam voor koolhydraten zijn suikers of sachariden. Deze ‘suikers’ hebben allemaal een andere structuur, dus zijn ze niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de suiker die je in je koffie doet.
1 gram koolhydraat, staat gelijk aan 4 kcal. Dit terwijl 1 gram vet, gelijk staat aan 9(!) kcal.

Word je er dik van?
Als je van iets véél te veel binnenkrijgt, word je dik. Koolhydraten niet uitgezonderd. Maar van een gezonde portie koolhydraten word je zeker niet dik! Je hebt ze juist nodig voor je lichaam als energiebron. Waarom het vaak fout gaat, is het feit dat we in onze huidige voeding koolhydraten de overhand hebben. Het advies vanuit de Gezondheidsraad om de koolhydraatinname tussen de 40 en de 70% te houden.

Dus, fabel of feit?
Je wordt dus niet dik van koolhydraten! Het zijn juist essentiële stoffen voor het lichaam en de hersenen. Ook zijn ze niet slechter of beter dan vetten of eiwitten. Zorg voor een goede balans tussen deze nutriënten en je kunt het gewoon blijven eten! Als het niet nodig is, zou ik dus zeker niet adviseren om ze te schrappen uit je voedingspatroon. De kans dat je een tekort oploopt van bepaalde vitaminen, mineralen en vezels is dan ontzettend groot.

Leave a Reply