Hardlopen: Let’s go

Mensen die mij kennen die weet ik dat ik geen kei ben in hardlopen. Ik vind het zelfs he-le-maal niet leuk. Een rare tegenstelling, want als ik er objectief naar kijk vind ik het (denk ik) wel heel leuk. Ik heb namelijk 100% respect voor de mensen die het doen. Het lijkt me heerlijk om in de buitenlucht te rennen en zo even al je zorgen en stress te vergeten. Hoe gaaf is het als je gewoon minutenlang kan rennen zonder dat je hijgend neervalt? Het laatste is ook meteen de reden waarom ik het op dit moment niet leuk vind. Ik val namelijk al na 10 seconden hijgend neer. Geen goede reden om iets niet leuk te vinden, heb ik besloten. Vooral niet na mijn vorige post. Ik begin dus met hardlopen!

runnersdontquit

Hoe ik begon met hardlopen

Sterker nog, ik ben al begonnen, afgelopen woensdag. Ik heb voorheen al eens geprobeerd om te beginnen met hardlopen, maar dat heb ik toen niet vol gehouden. Daarom was het voor deze keer belangrijk dat ik mezelf goed voorbereidde. Ik was in mijn hoofd dus al veel eerder begonnen met de voorbereiding. Je hebt natuurlijk hardloop kleren nodig. Ik vond het vooral lastig om te weten welke kleren ik bij welke temperatuur nodig had. Daarnaast moest ik nog een schema hebben die houvast bood tijdens het lopen. En ik moest de do’s en don’t’s weten.

Klerenhardloopkleding

Voor de kleren heb ik heel lang rondgekeken op het internet. Overal kwam ik uit bij ontzettend dure kleding. Tja, dat vind ik dan net weer een beetje té voor een beginner. Ja, ik heb veel nodig, maar als alles 70 euro kost per stuk dan is het iets minder gemakkelijk. Gelukkig kwam ik uiteindelijk uit bij de Decathlon webshop. Hier waren veel kleren met mooie prijzen. Hier heb ik dan ook mijn slag geslagen. Naderhand ben ik ook nog in de winkel geweest (die was gelukkig vlakbij) en heb ik daar ook nog toegeslagen. Ik moet toegeven, hoe leukere en mooie kleren ik kocht, hoe meer zin ik kreeg om eindelijk eens te beginnen. Ik zou alleen al bijna gaan hardlopen om de velen leuke sportkleren die ze ervoor hebben.

Hardloopschema

Kleren, check. Nu was het tijd voor een sportschema. Op google werd ik niet echt heel erg veel wijzer. Uiteindelijk ben ik maar naar mijn favoriete inspiratieplatform gegaan: Pinterest. Dit is overigens ook echt een geweldig platform als je inspiratie zoekt, er staat werkelijk wat van alles op! Ook hier vond ik een mooi hardloopschema, wat overzichtelijk was opgesteld. Het doel: 5 kilometer rennen in 30 minuten. Het schema geeft hiervoor 12 á 13 weken. Klinkt best kort vind ik. En aangezien mijn conditie ongeveer 0,0 is ben ik dan ook zeer benieuwd of dit gaat lukken.  Voor de do’s en don’t’s heb ik rondgevraagd. Gelukkig heb ik een fanatieke hardloop collega die recent nog de marathon heeft gerend. Hij kon dus een aantal goede tips geven voor een beginnende hardloper.

Gametimeceleste hardlopen

Woensdag was het gametime. Ik koos mijn ren outfit uit mijn verzamelde collectie renkleren en ik ging er gewoon voor. Het schema stelde nog niet zóveel voor. Ik moest 30 seconden hardlopen en daarna 3 minuten flink door wandelen en dat geheel 6 keer herhalen. Het ging me goed af! Ik voelde wel steeds meer mijn kuiten, joh wat kunnen die dingen pijn doen! Ik was overigens verbaasd hoeveel hardloopkleding scheelt met normale kleding. Mijn lichaam raakte niet oververhit en ik had het ook niet koud (normaal heb ik één van de twee). Volgens mijn schema moet ik 3 keer in de week hardlopen, nog twee keer dus. En weet je wat het tofste van alles is? Ik vind hardlopen weliswaar leuk.

Wie van jullie loopt er ook hard? Hoe ervaren jullie het? Hebben jullie nog goede tips & tricks? Let’s go! 

Leave a Reply